FAQ
AOT is de afkorting voor Adem- en Ontspanningstherapie Methode van Dixhoorn
Wat zijn de meest behandelde klachten met AOT?
Doordat elke therapeut verplicht meedoet aan een resultatenproject hebben we goed zicht op wat de meeste klachten zijn die gemeld worden en daarbij ook wat voor resultaat we daarmee hebben.
De meeste klachten zijn:
Hyperventilatie / disfunctioneel ademen
Angst- en paniekaanvallen
Vermoeidheid
Slaapproblemen
Burn-out
Rouwverwerking
Functionele problemen van houding, beweging
Rug- en nekklachten
Stemproblemen
Revalidatie na neurologische problemen
Revalidatie bij hart- en longproblemen
Werken ontspanningsoefeningen voor mij? Ik kan slecht stil zitten.
In tegenstelling tot andere methodes zijn in de Methode van Dixhoorn veel bewegingsinstructies opgenomen in verschillende houdingen (zit, lig, stand). De instructies zijn zo ontworpen dat door de beweging te doen de aandacht vanzelf getrokken wordt en concentratie ontstaat. Ook mensen die moeite hebben met stil zitten kunnen daarom verandering merken.
Is AOT een vorm van meditatie of yoga?
Yoga en meditatie zijn eigenlijk bedoeld voor mensen die al in balans zijn. Hun doel is niet ontspanning, het gaat ervan uit dat je dat al kunt, en is meer gericht op geestelijke groei. Als het niet lukt om jezelf te ontspannen kan AOT je leren dat bewust te doen. Als je gespannen of onrustig bent is AOT daarom te verkiezen als eerste stap, zodat je daarna door kan stromen naar meditatie of yoga.
Wat is het verschil van AOT in vergelijking met fysio- of oefentherapie Cesar of Mensendieck?
De meeste therapeuten die niet zijn bijgeschoold in ontspanningsmethodieken zijn ‘doeners’ en gericht op actie en activiteit. In hun opleiding hebben ze vaak maar enkele lessen gehad gericht op ontspanning. Dan ligt het er aan of ze zich hebben bijgeschoold op dit gebied. AOT therapeuten hebben een 3-jarige opleiding gehad, enkel gericht op adem- en ontspanningstherapie. Het repertoire aan oefeningen en ervaringen zal daardoor veel groter zijn en meer mogelijkheden bieden aan de cliënt.
Waarom lukt het me niet om te leren ontspannen uit een boek of met een CD?
Bewust ontspannen veronderstelt dat je de aandacht van buiten naar binnen brengt. Het is een proces dat de verhouding van de bewuste persoon tot het eigende levende lichaam betreft. Er treedt een verandering op in de ervaring en dat is de eerste persoon werkelijkheid: hoe de wereld en het eigen lichaam ervaren wordt. Dat is heel anders dan hoe je van buitenaf tegen een ander aankijkt. Scholing in ontspanning houdt daarom een ruime eigen ervaring in met allerlei technieken om te ervaren welke veranderingen allemaal kunnen optreden. Deze ervaring heb je nodig om anderen te kunnen begeleiden. Wanneer een zelfhulp boek of cd voldoende werkt is dat mooi. Het betekent dat iemand zich eigenlijk al kon ontspannen maar alleen een aanzet nodig had. Voor de mensen waarbij dat niet lukt is AOT de manier om dat aan te leren.
Waarom word ik nog steeds benauwd, terwijl ik al bij de fysiotherapeut ademoefeningen heb geleerd?
‘Goed’ ademen heeft geen bepaalde vorm, het betekent juist dat het ademen de mentale en fysieke spanningstoestand weerspiegelt en zich steeds flexibel aanpast. De vaste vorm zoals wordt aangeleerd met de meeste ademmethodes moet je daarom eigenlijk afleren. Door te oefenen met indirecte ademinstructies zoals de AOT gebruikt verhoog je je flexibiliteit. Van Dixhoorn heeft een concept ontwikkeld van de relatie tussen ademen en de wervelkolom waardoor zijn instructies indirect de adembeweging op een natuurlijke manier beïnvloeden. Dit voelt makkelijk en ontspannen aan. Zelfs mensen die al benauwd worden als ze aan het ademen denken kunnen hierbij baat hebben.
Onbegrepen klachten of SOLK (somatisch onverklaarbare lichamelijke klachten) zijn moeilijk te behandelen, wat doet AOT daarmee?
Onbegrepen klachten ontstaan meestal vanuit een voedingsbodem van een continue hoge spanning in iemand. Als iemand geen gezonde verhouding tussen de bewuste zelfwaarneming en zijn eigen lichaam heeft, m.a.w. niet luistert naar zijn lichaam, ontstaat er een hoge spanning. Een ‘over’spanning die onnodig en daarom disfunctioneel is. Voor de klachten die ontstaan wordt behandeling gevraagd maar omdat deze klachten uit een diffuse oorzaak stammen is die behandeling meestal niet afdoende. Wanneer de zelfregulatie van spanning toeneemt zal de voedingsbodem van deze klachten afnemen en daarmee de vraag naar zorg. AOT behandelt niet vanuit een vaststaand model, maar procesmatig en onderzoekend waarmee de behandeling wordt afgestemd op de respons van het individu. Daardoor is de cliënt actief bezig om de zelfregulatie te herstellen en te leren om zijn spanning te hanteren waardoor de klachten (als deze spanningsgebonden zijn) inderdaad afnemen, of zelfs verdwijnen.